ВМРО-ДПМНЕ сврте накај бојкот?

АКЦИЈА
loading...

Независен.мк

Ден по ден, човек по човек, ВМРО-ДПМНЕ сè појасно се врти кон бојкот на референдумот наместо кон јавно изразениот став за индивидуална одлука. Официјална кампања не се води, но функционери (поранешни и сегашни), членови на извршниот комитет, пратеници и членови на партијата отворено се произнесуваат дека в недела нема да гласаат.

„Нема да излезам да гласам за укинување на нашата историја, нашата култура, нашиот идентитет. Нема да излезам да гласам за да не им се превртуваат коските на моите предци во гробовите. Нема да излезам да гласам, за моите деца и за нивните идни потомци, но и за вашите деца и нивните идни поколенија, да не бидат обезличени, да не бидат дрво без корен. Нема да излезам да гласам бидејќи не се гласа ниту за НАТО, ниту за европска Македонија, како што лажат јавно, туку ќе се гласа за Северна Македонија, за создавање нов, вештачки народ, за уништување на македонскиот народ и за ништо друго. Нема да излезам да гласам за да не им дадам легитимитет на велепредавството и на лагите на Зоран Заев и останатата армадила домашни душмани на Македонија. Нема да бидам соучесник во овој најкапитулантски и кукавички чин што ѝ го прават на Македонија“, вели Димитар Димовски, член на извршниот одбор на ВМРО-ДПМНЕ во колумна за „Курир“.

И партискиот потпретседател Александар Николоски во вчерашната колумна за „Независен весник“ пишува дека пред крајот сме на кампањата за референдумот на кој македонските граѓани треба да одлучат дали ќе се преименуваат себеси и државата или ќе го отфрлат тоа.

„Во целокупната комуникација изминатиот период јасно е дека од една страна граѓаните, пред сè македонскиот народ, се силна опозиција на договорот. Се противи на него и не се согласува да се прекрсти себеси и државата. Од друга страна, јасен е обидот за манипулација на власта на Зоран Заев и СДСМ, кои по секоја цена се обидуваат референдумот да помине за да им се испере совеста и да кажат дека народот, а не тие, одлучиле да се прекрсти државата и таа да се обезличи. Кое понижување за својот народ! Со сила го тераат да направи нешто што ниеден друг слободен народ никогаш не би ни помислил, а камоли да го направи“, нагласува Николоски.

Во ВМРО-ДПМНЕ се апсолутно против договорот со Грција, кој го сметаат за штетен и капитулантски и тврдат дека доколку прашањето на референдумот би се однесувало само во врска со спогодбата за името, јавно би се изјасниле против и така би ја воделе кампањата.

Целата статија – ТУКА

loading...