И Ајнштајн се има потпишано за слобода и автономија за македонскиот народ

АКЦИЈА
loading...

Во 1929 година 157 светски интелектуалци меѓу кои и нобеловецот Алберт Ајнштајн потпишале петиција и барале слобода и автономија за македонскиот народ.

На интелектуалците им бил даден прашалник (анкета) изготвен од весникот „Балканска федерација“ за ситуацијата со Македонците и Македонија, за разрешување на македонското прашање преку признавање на малцинските права на поробените и поделените балкански народи.

Прочитајте на ЕКСПРЕС.мк

loading...