Како говореше првиот претседател на Република Македонија – Глигоров?

АКЦИЈА
loading...

,,Никој не би потпишал промена на името” ова го изјави претседателот Киро Глигоров на својата прес конференција по повод учеството на 52-то заседаниет на Генералното Собрание на ОН. Тој понатаму коментира во својата прес конгеренција дека не верува оти ќе се најде човек од владеачката коалиција или опозицијата кој би потпишал договор со кој Република Македонија би го загубила своето име.

 

 

Киро Глигоров е првиот претседател на самостојна и независна Република Македонија и личностa што ги поврза двата столба на македонската државност. Тој е најзаслужен за создавањето самостојна Македонија, единствена држава од сите поранешни републики на Југославија која по мирен пат и без војна прогласи независност. Претседателот Глигоров со мудрата надворешна политика ја отвори вратата на Македонија кон светот, модерните демократии и остави личен печат кон нејзината меѓународна афирмација, порача премиерот Зоран Заев по повод одбележувањето 101 година од раѓањето на Киро Глигоров.

loading...