РОДИТЕЛИТЕ НА ОНИЕ КОИ ЗАМИНАЛЕ НЕ ТРЕБА ДА ИМААТ ПЕНЗИИ И ЗДРАВСТВО …

АКЦИЈА
loading...

БУГАРСКИ РЕФОРМИ

Бугарскиот вице-премиер смета дека не е фер младите масовно да одат на Запад по работа а да ги оставаат своите родители на грбот на Бугарија и на оние кои останале да живеат и работат во неа.

Бугарскиот вице-премиер Валери Симонов смета дека актуелната демографска криза се претвора во катастрофа и дека наскоро земјата ќе се исправи многу тешки решенија.

„Во моментов се случува нешто многу нечесно и тоа ќе го експлодира општеството. Во Бугарија остануваат милиони претежно возрасни луѓе а оние кои треба да ги издржуваат, нивните деца, заминуваат во странство. За да можат да се алиментираат тие луѓе, со пензии и здравствени услуги, ние им натураме сè поголеми даноци на оние кои останале тука да живеат и работат. Тоа е апсурдно. Домашната работничка сиромаштија треба да ги издржува родителите на многу побогатите имигранти.“ сумира Валери Симеонов.

Тој смета дека поради лошата структура веќе не постои маневарски простор па наскоро „ќе треба цела плата да оди за давачки кон државата“. Сега државата зема околу 40 посто за здравствено и социјално осигурување плус 17% за ДДВ.

„Но, каде повеќе? Според мене треба да се воведе регулација, даноците од оние кои работат тука треба да одат само за потребите на нивните родители. На останатите треба да помислат нивните деца кои заминале, да праќаат пари и да им обезбедат приватни здравствени сервиси. Точно е дека тие наши пензионери цел живот издвојувале за пензиско и здравствено но тие пари веќе отишле на нивните родители. Сега е време нивните деца да помислат на нив“, размислува Симеонов.

Така или никако, вели тој, бидејќи и оние кои останале во Бугарија ќе избегаат ако почне државата да им кине по 70% или 80% од заработената плата.

ОФФНЕТ

loading...