ГЕОРГИЕВСКИ: Цел ден одев како удрен од метеорит кога дознав дека Македонците…

АКЦИЈА
loading...

„Македонија и Бугарија имаат потреба од модус вивенди. Македонија треба да го прифати и да го признае очигледното заедничко минато со Бугарија, а Бугарија треба да најде сили да го признае објективното постоење на македонската нација и нејзиниот јазик, трет пат нема“.

Ова го вели во неговата автобиографската книга „Мојата македонска приказна – каде одиш, Македонијо“ поранешниот македонски премиер Љупчо Георгиевски / 1998-2002 година / и творец на ВМРО-ДПМНЕ чии делови ексклузивно пренесува БГНЕС.

„Без никакво сомневање, од сите соседни држави, Бугарија и бугарскиот народ се најоцрнетите од нас. Слободно можам да кажам дека се и најомразените и тоа продолжува така без прекин од 1945 година до денес – цели 75 години без прекин. Ако го додадеме и времето на српската окупација на Македонија, веќе станува збор за речиси еден век … Ние се наоѓаме во една стогодишната перманентна пропаганда во Македонија, реализирана во училиштата, медиумите, преку однесувањето и изјавите на интелектуалци, политичари и тоа нешто продолжува без прекин“ вели Георгиевски во цитат кој го пренесува бугарската агенцја.

Целиот текст прочитајте го на ЕКСПРЕС.МК

loading...