„Во Македонија има можеби над 1 милион Албанци!“

АКЦИЈА
loading...

Поранешниот конгресмен и првиот албански лобист во САД, ДиоГарди за новинската агенција на албански јазик, ИНА, вели дека Албанците во Македонија би можеле да бидат над 800.000, но дека ништо не е забележано.

”Албанци во Прешево, некои велат дека се 100 илјади, можеби се помалку до 50 илјади, не знаеме. Србите не дозволуваат чесен попис. Сè уште не знаеме колку Албанци се во Македонија. Тие се најмалку 800 илјади и јас мислам дека можеби дури и над еден милион. Но, тие велат не, тие се само 25 проценти, што значи дека има само 500 илјади Албанци.

Сето ова е политичка игра, бидејќи ако признаат дека има многу Албанци, тогаш треба да направат многу повеќе за нивните права, како што е меѓународното гледиште за човековите права”, истакна за ИНА, поранешниот конгресмен и претседател од албанската американска граѓанска лига.

Според него, Албанците во Македонија исто така имаат проблеми со употребата на својот јазик и национални симболи, бидејќи тие се минимизирани и во во проценти им ги изразуваат овие права.

Инфомакс

loading...