Кумановец на Фиџи, прави споредба: Како се живее таму, а како во Македонија?

АКЦИЈА
loading...

Островот е топ туристичка дестинација која ја посетуваат молиони туристи од сите делови на светот, особено од Велика Британија, Австралија и Нов Зеланд. Од таа причина цените на храната и пијалоците во рестораните и баровите се неколкукратно повисоки во зависност од рејтингот на локалот, во споредба со Македонија, раскажува Давид Алексовски од Куманово, финансиски менаџер- граѓанско здружение Центар за интеркултурен дијалог кој на размена бил во оваа земја.

Додава дека во однос на просечната плата постојат различни статички податоци на интернет, но она што лесно можел да воочи е голема нееднаквост во распределбата на доходот, особено помеѓу жителите на главниот град Сува и останатите делови.

Вели дека ако се спореди до Македонија има сличности, но и разлики, а младите во тамошното општество се соочуваат со повеќе предизвици.

„Младите се соочуваат со бројни предизвици од традиционално-културен карактер што го отежнува нивното учество во политичкиот живот. Религијата е многу моќен елемент во општественото и политичкото уредување. Свештениците имаат многу значајна улога и големо влијание во процесот на креирање на јавното мислење и воопшто во животната фолозофија на локалците. Инаку не забележав опседнатост со политика на островот. Примарна економска активност и извор на приходи за населението е туризмот и голем број на луѓе работат во оваа област. Животот на островот делува прилично опуштено и бавно“- вели Алексовски.

Додава дека и во Фиџи има миграција, а младите откако ќе заработат пари се враќаат назад во матичната држава.

„Ова прашање беше многу интересно за мене со оглед дека Македонија се соочува со особено висока стапка на емиграција на младите и го дискутирав со локалниот водич на размената и со младите со кои стапив во интеракција на размената. Одговорот беше прилично хомоген, постои значителен степен на емиграција на младите во Нов Зеланд и Австралија, но истата е од привремен карактер. Младите Фиџианци работат неколку години со цел да заработат пари да изградат или доградат сопствен дом за да основаат семејство и да имаат минимални услови за живот. Притоа мора да споменам дека, освен во главниот град Сува, сите други гратчиња и традиционални села кои се многубројни во Фиџи се одликуваат со ниски, прилично едноставни градби, многу поскромен ентериер и санитарни услови во споредба со просечна македонска куќа. Младите се враќаат назад бидејќи чувствуваат силна приврзаност кон островот и нивните семејства, а финансиско-материјален аспект не е премногу важен“ – раскажува Алексовски.

За луѓето вели дека се исклучително гостопримливи, љубезни и услужни. Биле отворени за комуникација со странци и ги прашувале колку се задоволни од Фиџи. Со оваа особина жителите на Фиџи го потсетуваат на Македонците.

 

Остатотокот од текстот прочитајте го на Фактор.мк

loading...