Француски министер си даде оставка во емисија во живо

АКЦИЈА
loading...

Францускиот министер за животна средина Никола Уло поднесе оставка во емисија во живо , без за тоа претходно да го извести претседателот Макрон.

Поранешниот телевизиски водител и активист на зелените , Уло , како причина за оставката наведува серија разочарувања поврзани со неговите настојувања да се смени политиката поврзана со климатските промени и другите фактори што влијаат врз природата. Тој во емисија во живо рече дека во владата се чуствувал потполно сам.

По емисијата признал дека за одлуката за оставка не и кажал ниту на сопствената сопруга. ,,Донесов најтешка одлука во својот живот, Решив да ја напуштам Владата.” , рекол Уло во драматичниот говор на радио .

Подоцна објаснил дека не сакал ништо претходно да му каже на претседателот Макрон и на премиерот Филип , зашто тие ќе го убедувале да остане.

Уло , инaку е еден од најпопуларните политичари во Франција и неговото заминување е голем удар за Макрон , чиј рејтинг во последно време е многу низок.

Infomax

loading...