На референдумот нема да гласаат 84 илјади гласачи од дијаспората

АКЦИЈА
loading...

84 илјади гласачи од дијаспората кажаа едно големо не за капитулантскиот договор од Преспа и за референдумот за самоукинување, односно само 3 % од дијаспората се пријавила да гласаат на референдумот за промена на името.

До истекот на рокот зададен од ДИК се пријавиле само 2.855. Оние пак што се пријавиле за гласање ќе гласаат во 33 дипломатскко конзуларни претставништва низ целиот свет. Најмногу се пријавиле во Берн, 321 каде Заев држеше предизборен говор за проширување на правата на Албанците, во Венеција. 258, Љубљана 217, Брисел 71, Рим 51, Вашингтон 45, Абу Даби 26.

Во избирачкиот список како иселеници се евидентирани околу вкупно 87.000 лица, што во превод значи дека исполнувањето на цензусот е невозможна мисија.

Единствен начин да се достигне цензусот е брутална кражба на гласови на референдумот , а не постои друг начин да се надополни минусот од околу 84 илјади гласачи во дијаспората кои сега, доколку не се вратат во Македонија, воопшто нема да ги дадат своите гласови а ќе ги има на изборниот список.

loading...