Дерала: И #Бојкотирам ќе гласаат ЗА, и Солза ќе гласа ЗА, и Груевски ќе гласа ЗА, и сите ќе гласаат ЗА

АКЦИЈА
loading...

ВОЈНА

Што ќе се случи ако Референдумот не успее? Парламентот ќе го прими на знаење резултатот, ќе се отвори глупава, мачна и долга анти-дебата која ќе ја прекине Талат Џафери и ќе се гласа во корист на Спогодбата меѓу Македонија и Грција.

Во меѓувреме, постојат многу аргументи што говорат дека Референдумот ќе успее, дури и со резултат кој ќе биде позитивно изненадување и за најголемите оптимисти. Да не одиме подлабоко, доволно е да се има предвид дека луѓето секако ќе излезат и ќе гласаат. ЗА или ПРОТИВ, тоа е нивна работа. Ако веќе прогнозираме, верувам дека мнозинството гласови ќе биде во поддршка на Спогодбата. Луѓето не се будали! Тие добро знаат дека излез од децениската мизерија на земјата во која сите живееме се токму нејзините евроатлантски интеграции. И дека го напуштаме името ФИРОМ, дека идентитетот, јазикот и историското наследство на Македонците, не само што ќе бидат заштитени, туку ќе станат видливи и признаени – што не е случај сиве овие години.

Тоа сигурно го разбираат повеќето гласачи што ќе одлучат да им го свртат грбот на националистите, лажговците и насилниците. Нема да им успее операцијата ни на пропагандистите што се закануваат дека ќе ги фотографираат оние што ќе гласаат и дека ќе има „последици“ по нив, откако ќе се вратат на власт. Нема да се вратат на власт, не вакви, бидејќи тоа нема да им го дозволат гласачите. И тоа го знаат сите, па и најнаивните и најуплашените.

Дури и дел од активистите на контроверзното Бојкотирам, ќе сфатат дека е разумно да излезат на гласање на 30 септември, па дури и ќе гласаат за. И Солза знае дека треба да гласа за, па сигурно и ќе гласа. Може, еве, да се пријави како болно и изнемоштено лице и да го викне Избирачкиот одбор дома, а утредента да продолжи со својата неславна задача, да ги исполни ветувањата дадени на многу погрешни места (знаете за што зборуваме тука). Па, и кутриот Груевски ќе гласа и тоа со едно големо ЗА, бидејќи знае дека со секој ден приближување на Македонија до Европа, условите во затворот каде што ќе престојува, навистина ќе се подобруваат.

Колумната на Џабир Дерала дочитајте ја на Плусинфо

loading...