Апасиев: Другпат кога комуњариве ќе лажат дека „ако нема цензус, Договорот ќе остане во сила“, речете им ова

АКЦИЈА
loading...

Друг пат коа комуњариве ќе ве лажат дека, наводно, „ако нема ЦЕНЗУС Договорот ќе остане во сила“, речете им само: – „Тикви со расол“! 😉

Венецијанската комисија при Советот на Европа, во својот Кодекс на добри референдумски практики (2007), дава дефиниција што точно значи НЕУСПЕШЕН РЕФЕРЕНДУМ и како се толкуваат резултатите од него:

„Цензус за излезност значи дека, во најдобар интерес на оние кои се против предлогот, е да апстинираат/бојкотираат, наместо да гласаат против! Нивното негласање го зголемува процентот на неизлезност, а со тоа и шансите дека потребниот цензус за успешност и валидност на референдумот нема да биде достигнат. На пример, ако 48% од гласачкото тело е ЗА предлогот, 5% е ПРОТИВ него, а остатокот од 47% од електоратот планира воопшто да НЕ ГЛАСА – тогаш петте проценти на противниците на предлогот треба само, на денот на референдумот, да не се појават на гласачкото место [т.е. да си седат дома], за така [интелигентно, елегантно и легално] да го наметнат своето гледиште над оние кои се ‘за’“ <3

p.s. ВМРО, дали се слушаме или треба прирачник да ви напишеме? 😉

#Бојкотирам

loading...