Генетско истражување од 2001-ва: Грците немаат генетска поврзаност со Македонците и не припаѓаат на стариот Медитерански субстрат

АКЦИЈА
loading...

Според едно генетско исражување на балканските народи и Медитеранските народи, Македонците припаѓаат на постариот Медитерански субстрат, и се дел од семејството на античките племиња кои живееле на бреговите на Средоземното море, меѓу кои и Иберците вклучувајќи ги и Баскијците, Северно Африканците, Французите, Критјаните, Евреите, Либанците, Анатолијците, Ерменците и Иранците.

Истражувањето вели дека Македонците не се на ниеден начин генетски поврзани со географски блиските Грци, кои не припаѓаат на стариот Медитерански субстрат. Понатаму во генетското истражување се потенцира дека Грците се многу поблиски со народите од Субсахарска Африка, поточно Етиопијците, со што тие се издвојуваат од останатите Медитерански групи на народи. Грците и Етијопијците имаат низа на генетски сличности, а Грците се поблиски со оваа група на народи од Субсахарска Африка него со било кој народ од Медитеранот. Според историчарите овие генетски врски се воспоставени најверојатно во времето на Антички Египет кога се случила преселба на Египетски-Етиопските народи кои живееле во Фараонски Египет во тоа време.

Линк од истражувањето: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/11260506/

Извор: Инфомакс

loading...