Со каков образ ВМРО-ДПМНЕ ќе им рече на граѓаните да не излезат на референдумот

АКЦИЈА
loading...

Веруваме дека мнозинството граѓани на референдумот ќе се изјаснат за Македонија како членка на ЕУ и НАТО и дека ќе порачаат до избраните пратеници дека тоа е иднината која им ја посакуваат на своите деца и на своите семејства, изјави министерката за одбрана Радмила Шекеринска за Канал 5 телевизија.

„Неколку пати кажавме дека ќе ја почитуваме волјата на мнозинството граѓани. Сакаме да ги консултираме граѓаните околу имплементација на Договорот со Грција, која подразбира уставни измени кои ќе ги прави Собранието на РМ. Сметавме дека каков и да биде референдумот клучната порака, клучната политичка одлука која ја донесовме и во соработка со најголемиот дел од парламентарните политички партии е дека ќе го слушнеме гласот, мислењето на мнозинството граѓани и дека истото ќе го почитуваме”, рече Шекеринска.

Според неа, сите главни политички партии се изјаснија во поддршка на одржувањето на референдум, а најголемата опозициска партија десет години зборува за потребата од референдум.

„Со каков образ ќе излезат во јавноста и ќе им велат на граѓаните да не излезат да гласаат, да не учествуваат на референдумот за кој дискутирале десет години. Ако сите политички партии кои тврделе дека референдумот е добар за Македонија, ако сите политички партии реално ги повикаа своите избирачи, симпатизери да излезат и да ја искористат шансата на овој референдум тој ќе биде целосно успешен, нема дилеми, но, не смееме од друга страна изјаснувањето да го направиме да биде заложник на нечии туѓи политички математики”, изјави таа.

Ако ВМРО-ДПМНЕ и други политички партии сметаат дека мнозинството граѓани се против членството во ЕУ и НАТО со спроведување на Договорот со Грција, потенцира, дотолку повеќе треба да ги убедат граѓаните да излезат да гласаат „против“ и навистина да ги споредиме бројките.

Во врска со тврдењето на опозицијата дека ако овој Договор пропадне и ако тие имаат можност ќе издејствуваат подобар договор, посочи дека го гледала интервјуто со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, но не слушнала ниту еден одговор, ниту еден аргумент и ниту една теза, идеја како тоа ќе го направат освен празно ветување.

loading...