Фрескопис со четирите древни царства, едно од нив е Македонија (ФОТО)

АКЦИЈА
loading...

Руски фрескопис на кој се прикажани четирите древни царства – Вавилонското, Персиското, Македонското и Римското.

Се наоѓа во катедралата „Успение на Пресвета Богородица“ во град Владимир, Владимирска Област, Русија. Катедралата е градена од 1186 до 1189 година, а фрескоживописите во црквата се изработени во 1408 година.

Четирите древни царства се дел од фрескоживописот на „Страшниот Суд“. Четирите ѕверови ги симболизираат четирите древни царства, нивното раѓање и пропаст, кои се дел од пророштвото на пророкот Данаил. Македонското царство е царството на Александар Трети Македонски.

Фејсбук

loading...