Резултатите од секој тип референдум се обврзувачки, не постои советодавен

АКЦИЈА
loading...

Резултатите од секој тип референдум се обврзувачки, не постои советодавен

Правни експерти велат дека резултатите, според македонскиот Устав, од каков било распишан референдум се обврзувачки за тој што го иницира, без разслика дали е задолжителен или консултативен.
Наспроти она што е пропишано законски, во Уставот, како највисок правен акт над законот, секаде каде што се споменува „референдум“ наведува на тоа дека власта мора да ги прифати резултатите бидејќи тој е форма на остварување на суверенитетот на граѓаните и е првокласна уставна материја. Според тоа, велат тие, по устав не постои „советодавен необврзувачки референдум“.

Разликата помеѓу еденр еферендум и друг е единствено само во начинот на кој се иницира, односно дали мора или не мора да се распише. По тој критериум се разликува облигаторен (задолжителен) и факултативен (консултативен).

„По устав , Македонија НЕМА консултативен/советодавен референдум , тоа што си ставил некој во закон е противуставно . Непосредното остварување на граѓанскиот суверенитет (член 2) е експлицитно регулиран низ одредби на уставот, како што е редот , уставна материја , и нема тука трте-мрте. Во однос на ИНИЦИРАЊЕТО , имаме облигаторен ( за граници и за сојузи и кога има граѓанска иницијатива за тоа од 150000) или факултативен ( кога Собрание ќе реши да распише за прашања од надлежност , кога може , но не мора да си иницира ). НО, било како да е инициран и распишан ( дали облигаторно, дали факултативно , нели), ОТКОГА ќе се случи , резултатите по своето ПРАВНО ДЕЈСТВО / ПРАВНА СИЛА се задолжителни – во сите варијанти ! Кај облигаторните е имплицитно , што ќе рече, онтолошки, во самата нивна природа , а експлицитно се дадени во уставот мнозинствата за гласање/изгласаност , додека кај факултативниот е како во членот што го цитира Иван , баш нацртано. Оттука , кој и каде прочитал советодавност (советодавен референдум ) останува мистерија , па си лупнал и во закон , тоа е во димензиите на мистерии, ма уставна метафизика веќе … но, треба да е добра лекција , се чита прво устав , да не законот случајно е неуставен“, гласи коментарот на социјалните мрежи на Каролина Ристова – Астеруд, професорка по правни и политички науки.
Во делот на правните последици , како одговор на прашањето дали резултатот е правно-обврзувачки, се разликуваат облигаторен и советодавен. Кај нас, независно како е распишан по оној првиот критериум , резултатот е секогаш правно-обврзувачки . Со други зборови , ние немаме по устав “советодавен “. Ако веќе има референдум, после тоа резултатот е обврзувачки.
Темелко Ристески, професорот по Уставно право, посочува дека волјата на граѓаните изразена и на консултативен референдум, власта мора да ја почитува.

„Лично не гледам дека се работи за некаков трик. Прашањето е многу јасно поставено – Дали сте за членсво во ЕУ со прифаќање на договорот помеѓу Македонија и Грција, јасно е поставено. Цел на мнозинството граѓани на Република Македонија е да еднаш да влеземе во Европската Унија и НАТО и тука нема апсолутно дилема“, изјави професорот по уставно право,

Темелко Ристески, за Алсат М.

loading...