Ставрос Теодоракис: Загубивме 25 години во спор со земја што можеше да ни биде верен сојузник

АКЦИЈА
loading...

Зошто не сум на протестот во Солун? Затоа што изгубивме 25 години одржувајќи воена атмосфера со една мала земја што може да ни биде лојален сојузник, вели грчкиот новинар и политичар Ставрос Теодоракис во пост на Фејсбук по повод вчерашниот митинг во Солун против нашето уставно име. Постот го пренесуваме во целост:

„- затоа што ги презирам сите оние што градат кариери со популистичко и националистичко однесување

– бидејќи не гледам голема разлика меѓу „Поранешната Југословенска Република Македонија“ – кое сите го прифативме – и нова или северна или горна Македонија

– бидејќи со „Македонците“ – како и со „Кипар“ – неактивноста и одложувањето се на сметка на интересите на Грција и хеленизмот

– затоа што ништо не ме врзува ни политички или естетски со оние што велат дека сме под окупација и зборуваат за предавници, антихелени, бесења и ковчези

– бидејќи овој вид активности водат кон политичка унаказеност – погледнете ги СИРИЗАНЕЛ и движењето Изреволтирани

– бидејќи секојпат кога некоја земја членка на Обединетите нации ќе ја признае „Република Македонија“ грчката дипломатија губи и слабее

– затоа што не сакам соседната земја да се распадне – сакам да го спречам „муслиманскиот наклон кон мајка Турција“ и „Голема Албанија“

– затоа што нашиот непријател е иредентизмот и јас сакам нашите соседи да ги сменат уставот и учебниците, за нивните деца да не растат мразејќи ја Грција

– затоа што се смеам на препораките „не избрзувајте да го решите името“ од земји што уште од 92 година ја признаа „Република Македонија“.

– затоа што Флорина, Пела, Килкис, Серез, Драма сакаат работа и развој, а не мрачни бизниси во нови „изолирани зони“

– бидејќи Солун е главен град на Балканот, а не фобична провинција на Атина

И зошто го кажувам сето ова денес?

Бидејќи не научив да се кријам.

И се надевам дека во следните клучни часови и денови ќе излезат и други прогресивни политичари и без страв ќе кажат што мислат.

Ние мора да научиме да го исполниме нашиот долг. „Не се осмелувајте“ не може да биде амблемот на нашето време.“

Mkd.mk пред 6 месеци

loading...