Средба на Заев и Ципрас во Лондон

АКЦИЈА
loading...

Премиерите на Македонија и на Грција, Зоран Заев и Алексис Ципрас ќе се сретнат во Лондон, на маргините од Самитот на Западен Балкан што ќе се оддржи во вторник (10 јули), дознава „Независен весник“. Двајцата премиери ќе разговараат за развојот на настаните по потпишувањето на Преспанскиот договор и ќе ги координираат своите активности за успешно склучување на договорот.

Премиерот на Велика Британија, Тереза ​​Мај, ќе биде домаќин на Самитот за Западен Балкан во Лондон, покажувајќи ја долгогодишната заложба на Велика Британија во регионот и европската безбедност. Премиерот ги покани шефовите на владите на шесте земји од Западен Балкан: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Црна Гора и Србија.

Самитот во 2018 година ќе биде петти што ќе се одржи под Берлинскиот процес по Берлин (2014), Виена (2015), Париз (2016) и Трст (2017 година). Берлинскиот процес е дипломатска иницијатива што канцеларот Меркел ја започна во 2014 година. Секоја година ги обединува шесте земји од Западен Балкан, партнерите на ЕУ, како и претставниците на институциите на ЕУ, да работат заедно за поддршка на безбедноста, стабилноста и просперитетот во регионот.

Другите земји во кои Велика Британија ги покани да присуствуваат се партнери од ЕУ, вклучувајќи ги Австрија, Хрватска, Франција, Германија, Италија и Словенија, додека Бугарија беше поканета во однос на Самитот на Западен Балкан во Западен Балкан во мај 2018 година. Иако географски гледано, Полска не припаѓа на Западен Балкан, беше поканет бидејќи ќе биде домаќин на Самитот за Западен Балкан во 2019 година.

loading...