Колку Македонци се радуваат на Бугарски пасоши?

АКЦИЈА
loading...

Над 60 000 лица добиле бугарско државјанство од почетокот на 2012 година до средината на јуни 2018 година, пренесуваат бугарски медиуми.

Македонците добиле најголем број пасоши според податоците на Бугарската комисија за државјанство.

Како што се образложува под доказ за потекло, 37 133 лица од Македонија, Албанија и Косово добиле бугарско државјанство.

Со тоа што имале еден родител со бугарско државјанство, 26 108 Македонци добиле бугарски патни исправи. Одбивањата за истиот период се 4458, а причините се неисполнување на условите, неможноста да се докаже потеклото итн.

Тенденцијата за зголемување на бројот на апликанти е одржлива бидејќи Бугарија е дел од ЕУ. Апликантите од Македонија, Украина, Албанија, Молдавија, Србија, Романија и Грција моментно чекаат Комисијата да им даде државјанство. Една од главните причини за документот е способноста за работа во ЕУ без никакви проблеми.

loading...