Виножито е група пријатели и во Грција веќе е забрането да се дискутира за македонско малцинство

АКЦИЈА
loading...

На официјалниот Јутјуб канал на Министерството за надворешни работи на Грција објавено е интервјуто на Никос Коѕијас, шефот на грчката дипломатија, за грчката ТВ Антена. Во контактната програма на оваа телевизија Коѕијас за Виножито, партијата на Македонците во Грција, вели дека е тоа група пријатели и додаде дека со договорот за промена на името на Македонија, забранета е дискусијата за постоење на македонското малцинство во Грција.

„Договорот го забранува тоа. Во договорот има член за тоа. Во член 49 од Уставот на Северна Македонија се вели дека БЈРМ се грижи за македонското малцинство надвор од нејзината територија . Тој член ќе биде сменет како нашиот член 118 од Уставот во кој се вели дека Грција ги заштитува Грците кои живеат во странство. Има голема разлика во формулацијата „Грци кои живеат во странство“ и она што го вели член 49“, изјави Коѕијас.

loading...