Геро денес пее друга песна: Договорот сепак е фер, го сочувавме идентитетот

АКЦИЈА
loading...

Јас ја разбирам нервозата на куририте, кои сега заеднички ја преобјавуваат мојата колумна од 14 мај под наслов „Верувам во Заев, нема да прифати сѐ што ќе побараат Грците!“. Порталот Курир ја цитира со нов, манипулативен наслов: „Героски: Договорот кој Заев го прифати е понижувачки пораз за Македонија“. Идејата е јасна и е во манирот на пропагандата која нивните налогодавци ги доведе до пораз и до исчезнување од политичката сцена.

Јас не бегам од кажаното. Да, во колумната напишав дека „останувам цврсто уверен дека Зоран Заев, Радмила Шеќеринска и Никола Димитров нема да прифатат едно такво, бесмислено решение, кое не е никаков компромис, туку понижувачки пораз за Македонија“. Да, како бесмислено го означив решението ерга омнес и за целосна домашна употреба. И секако, го напишав и ова: „Јас верувам во храбриот Зоран Заев, верувам дека нема да прифати сѐ што ќе побараат Грците“.

Јас и сега, како и на 14 мај, тврдам дека „употребата на новото име во домашниот правен сообраќај во нашата земја, како и во образованието и секаде каде што официјално се употребува името Република Македонија, за Грција не е никаква придобивка, а за оваа генерација македонски политичари, таквото ‘решение’ би било едно големо, историско понижување“.

Но, меѓу тогашниот грчки предлог и конечниот договор презентиран вчера во Скопје и во Атина, има две големи, крупни разлики:

Прво, променети се атрибутите со кои се дефинираат националноста (Macedonian / Republic of North Macedonia) и јазикот (Macedonian, со посебна додавка дека станува збор за јазик од словенската група јазици). Во наша полза. Овие атрибути цврсто го гарантираат македонскиот национален идентитет, кој беше оспорен во грчкиот предлог. Значи, Заев сепак не прифатил сè што бараа Грците.

 

Дочитајте ја колумната на Плусинфо.

loading...