Практични совети од фармер за избор на најсочната лубеница

АКЦИЈА
loading...

Понекогаш сите ние мислиме дека нема начин да знаеме дали лубеницата која ја купуваме е зрела или не. Сепак, има начин да го откриете тоа и пред да ја пресечете.

Побарајте ја жолтата дамка

Жолтата дамка е местото со кое лубеницата ја допирала земјата. Зрелите лубеници секогаш имаат жолта, некогаш дури и портокалова дамка, а не бела.

Побарајте ја „мрежата“

Овие темни дамки кои наликуваат на мрежа покажуваат дека пчелите многу пати ги допреле цветовите. Колку повеќе полен, толку поблаго е овошјето.

„Машки“ и „женски“ лубеници

Многу луѓе не знаат дека фармерите ги разликуваат лубениците по пол. На пример, „машките“ се поголеми и издолжени, и малку поводени. „Женските“ од друга страна, имаат топчеста форма и се многу поблаги.

Обрнете внимание на големината

Не ја одбирајте најмалата или најголемата лубеница. Друго важно нешто: Лубеницата секогаш треба да биде потешка отколку што изгледа.

Разгледајте го опавчето

Исушеното опавче укажува на зрела лубеница. Од друга страна, зеленото опавче покажува дека лубеницата е набрана прерано и дека не е зрела.

Извор: Скопје24

loading...