Лубомир Фрчкоски: Име, националност, јазик – сè е договорено

АКЦИЈА
loading...

„Заев дава изјави: ‘Очекувам да добиеме покана во јуни’. Тука е проблемот, не му даваат покана во јуни, па два пати го изјавува за да направи притисок“, рече професор Љубомир Фрчкоски во вечерашното гостување на телевизија 1ТВ.

Според него, сите квалитетни решенија во договорот за решавање на спорот со Грција се завршени: име, националност, јазик.

Уставотворец со “чудни” ставови за Уставот

„Проблемот е во имплементацијата, во фазите… Она што во теорија се вика продавање на договорот кон својата база, тоа не е решено. Тоа е приказната, тие решенија се прават на притисок, нема квалитет.

Но, тоа може да биде проблем и да не се реши прашањето. Многу карти се ставени на маса за тоа да се прокоцка.

Таканаречената тивка дипломатија сега фунцкионира како притисок“, вели професор Фрчкоски.

Идентитетот зависи од гореименуваната придавка или додавка. Но Фрчкоски би можел да појасни дали граѓани на Горна Република Македонија се Македонци и што би биле тогаш граѓани на Република Горна Македонија? Македонци сигурно не.

Фрчкоски, а покрај него и Заев и Димитров и Османи сакале или не ќе мора да возвратат со одговор на Грчката алчност во барањата. Или не. Зависно од што се сме побарале и ветиле на владата во Атина. Но како и да е тајната нема биде тоа уште долго. Коѕијас сепак нема да ја пропушти шансата оваа епска победа на Грција врз Македонија да си ја препише на своето дипломатско конто. Што ќе запишат Заев, Димитров, Османи и експертите како Фрчкоски, ќе видиме.

loading...