Ако Вучиќ за 3 месеци не го даде Косово, доаѓаат да го тргнат – но не само него!

АКЦИЈА
loading...

Како што тие гледаат, работите се отргна од контрола, Србија и Вучиќ не попуштата…

Вашингтон на српскиот претседател Александар Вучиќ му испорача ултиматум со порака дека има три месецу рок да го реши прашањето со Косово онакаво како што е зацртано од Запад.

Во спротивно, ЦИА е пдготвена да тргне во акција со смена на власта во Србуја, а Вучиќ и неговите блиски ќе се надат на политичко- медиумски удар, пишува “Српски – телеграф”.

Преку дипломатски канали пренесено му е на претседателот на Србија, рокот е три месеци за исполнување на барањата, продолжување нема. Покрај него на удар ќе се најдат министрите Небојша Стефановиќ и Александар Вулин. како и директорот на БИА Братислав Гашиќ.

– На Американците и нивните сојузници по прашањети за Косово не им оди онака како планираа. Како што тие гледаат, работите се отргна од контрола, Србија и Вучиќ не попуштата нималку и не дозволат било што кога станува збор за во меѓународен план, додека напоредно со тоа јакне подршката која Србија која ја има пред се од Русија и Кина – објаснува упатениот соговорник на Телеграф срб. поради што Вашингтон е се понервозен.
Спрема она што протече, доколку Вашингтон не го добие тоа што го сака, од септември-октомври ќе започне ЦИА со сменување на власта, креирајќи афери, спинови, секако финансиски поткрепени токму оние кои на внатрешен план се против Вучиќ.

– Имињата кои се спомнати и се цел на американците е знак дека ЦИА тргнува на одбрамбено-безбедносниот систем. Тоа е пробана матрица и веќе видена во Македонија и треба да се земе за сериозно. Резултатот од тоа е да се испровоцира реакцијата на Србија и да се прикаже нејзината неспособност, а после тоа се е веќе познато – нагласува професорот по меѓународно право Срѓан Перишиќ.

Дипломатот Зоран Миливојевиќ смета дека овој ултиматум која е директна наредба е најостра од сите досегашни укажувања:

– Кога САД како голема сила има ситуација каде што недоразбирањата со Европа, која не ја подржува политиката на Трамп, тогаш трга со џон во настојување се да реши молскавично. Дадениот рок од три месеци, по мое мислење е поради глобалните односи. А остварувањето на планот му овозможува на Вашингтон да и покаже на Русија и Кина кој е главен.

Претседателот на собранискиот Одбор за контрола на службата за безбедност Игор Бечиќ не го изненадува овој притисок.

– Претседателот Вучиќ има верзија за конечно решение на косовското прашање, и покажа многу пати дека не се плаши од носење на одлука и одговорност. Америка е позната по ултимати и тоа ништо не е ново, но нашата државна политика може да преживее и под такви притисоци – рекол Бечиќ.

loading...