КАРАКАМИШЕВА за вистината на историјата на МАКЕДОНИЈА

АКЦИЈА
loading...

Еден сублимиран текст во знак на револт и искажување целосно негодување на “тезата” на Заев дека Македонците имале словенски и албански корени!?

Една многу позната лекција упатена до шутнатите!

Демостен преку своите “Филипики” ја урива целата грчка историја и ги вади на површина нивните лаги и погрешни перцепции за нивните корени.

Еден од најголемите докази дека Македонците немале никакви етнички и биолошки врски со Грците, дава токму големиот грчки мислител од тоа време Демостен.
Тој ги нарекува Македонците ”варвари”, за Филип Втори вели дека не само што не бил Грк,туку немал ништо заедничко со Грците.
За Демостен, Филип бил само ”обично шугаво суштество од Македонија”, кој ја опишува како земја од која ”не можеш да доведеш ниту еден роб кој вреди за нешто”.
Во чест на Демостен е изграден споменик во Атина на чија плоча стои запишано: ”само доколку твојата сила беше еднаква на твојата мудрост, никогаш Елада не ќе беше управувана од Македонци”.
Во „филипиките“ Демостен зборува дека Филип утврдувал градови во областа Линкестида.
Тој зборувал дека „Филип не е ниту Хелен, ниту има нешто со Хелените, не е ниту варварин туку е од чумата македонска, од која човек ни роб не би купил“.
На статуа подигната во Атина во негова чест е испишан натписот:
„Да беше твојата сила Демостене еднаква на твојата мудра цел, никогаш Грците не ќе беа управувани од
Македонскиот јарец.“ Статуата била изработена од бронза од страна на Полиектус, а била подигната во 280-279 г.п.е., по предлог на Демокарес, внук на Демостен.
Интересно е и тоа што Елините ја ставаат Македонија надвор од нивната Елада.
Постојат многу грчки записи дека не само што Елините и Македонците биле различни по крв, туку биле и големи непријатели. Историјата досега запишала многу нивни меѓусебни битки.

Ако биле еден народ, како што денес кажуваат современите Грци и политичари, зошто тогаш тие меѓусебно војувале, зошто Елините ги опишувале Македонците како окупатори на нивната Елада?
Античките историчари дури ги набљудуваат како две различни раси.

Нешто подоцна, слично пишуваат и римските историчари, кои гледаат значајна разлика меѓу двата народа.
Повеќепати е запишано дека Македонците вршеле невидени масакри врз Елините.
Оттука, зачудуваат грчките тези дека станува збор за еден ист народ.
Плутарх своевремено запишал и дека Елините ги мразеле Македонците и Александар.
Александар Македонски бил непожелна личност и поради тоа што настојувал неговите луѓе, телохранителите и војниците да зборуваат на нивниот мајчин македонски јазик.

Очигледно е дека денешните Грци се обидуваат да го изградат својот нов етнички идентитет врз коските на Македонските кралеви, заборавајќи дека тие се нешто сосема друго, дека доаѓаат од субсахарска Африка, дека нивните предци се племињата од Етиопија и Буркина Фасо од кои го наследиле црниот тен на нивната кожа, а не русите коси на Александар.

АЛЕКСАНДАР УБИВА ШЕСТ ИЛЈАДИ ГРЦИ ВО ТЕБА

Дека и самите Грци признавале оти меѓу нив и Македонците постоеле огромни разлики, покажуваат бројните историски сведоштва дека уште пред времето на Филип, Елините ги нарекувале Македонците ”варвари”.
Имало и периоди кога двата народа не војувале меѓу себе, но омразата постоела.
Зарем еден народ може да се мрази сам себе до степен на уништување?

Денешните грчки историчари прават се само да ги искриват сфаќањата на Демостен и другите грчки мислители од тоа време. Дури и го забраниле печатењето на неговите “Филипики”.
Според нив, Демостен ги одвојувал Елините од Македонците само од културолошка гледна точка. Тоа е навистина смешно. Постојат и многу светски научници кои потврдуваат дека поимот ”варварин”, Грците го употребувале за луѓе кои зборувале на јазик различен од грчкиот и неразбирлив за Грците.
Тоа е уште еден доказ дека Македонците зборувале на македонски, а не на грчки јазик.

Но, покрај Демостен постоеле и други Грци кои нашите предци ги нарекувале со понизни зборови.
Таков е на пример хеленскиот историчар Исократ, потоа мислителот Разимах. Тоа се луѓе кои живееле двесте години пред раѓањето на Александар. Очигледно дека древните Елини имале вродена омраза против античките Македонци.
Понатаму, ако Филип Втори бил Грк, зошто Грците во сите нивни градови биле радосни кога разбрале дека македонскиот крал е мртов, па дури и славеле ? Напротив, ако тој бил Грк, како што тврдат денешните Грци, тие требало да го оплакуваат, да го жалат.
Но, тие мислеле дека конечно со неговата смрт ќе се ослободат од македонското ропство.

На сцената доаѓа Александар Македонски, кој пред походот на Персија задушил многу грчки бунтови. Најпознат е оној воТеба, кога Александар и неговата војска ја рушат до темел. Тогаш биле убиени речиси шест илјади Грци во таа област. Останатите избегале во Атина. Власта во Атина вчудоневидена од силата и моќта на македонската армија, почнала да му се понижува на Александар Македонски и да ги оправдува неговите походи. Тоа било знак на стравопочит, со цел да се спасат самите себе од копјата на Македонците. Александар имал многу битки против Грците, а една од посериозните била онаа при влегувањето во Персија.

Историчарот Артур Вајгал запишал: ‘најпосле Грците, опколени од целата македонска војска биле обесхрабрени и заклани како стока, останале живи само две илјади, но и нив ги заробиле…”

Зарем на Заев никој до сега не му ги објаснил овие историски факти кои се дел од ГРЧКАТА историја, факти кои јасно ги разграничуваат Македонците од тогашните Елини? Како е можно целата оваа историја потврдена од познати личности Заев да ја фрли во канта и да мисли дека од неговите глупави мисли почнува Македонската историја според која ние, нели Македонците сме имале словенски и албански корени!?

Има ли бре некој историчар во тоа владино дувло да му каже дека Македонската историја не е црпната работа, туку дека е исклучително длабока и суштинска од аспект на постоење милиони факти и аргументи?

loading...