На Србија и стигна планот од Запад: Што ќе ви се случи ако одбиете?

АКЦИЈА
loading...

“Ако не прифати Вучиќ, има кој сака, но тоа е тогаш крај за него и за Србија”

САД и западните земји доставиле план за решавање на косовскиот проблем до претседателот на Србија Александа Вичиќ, пишува “Блиц”.

Лисотот наведува дека планот е добар за Србија од сите поранешни, но дека и понатаму не е профатлив за Вичиќ.

САД и западните земји ги доставиле своите прдлози и принципи, но за Србија тоа не е доволно добро. Неможеме да добиеме ниедна општина, ЗСО ќе добие статут, но не се знае кој статут ќе го има”, рекол неименуван извор на “Билц”, и дека е “запознаен со детелите на предлогот”.
Листот пишува дека Вучиќ не задоволен со предлогот, со што не им одговорил на предлагачите.
Се напоменува дека Запад го игнорирал ставот на државниот врв дека непостои прифатлива опција доколку Приштина добие се а Белград ништо.
“На Вучиќ му пристигнало повеќе од она што Србија добивала порано, што во целата ситуација е позитивна околноста, но тоа за него е неприфатливо. Свесен дека понудата од Запад е непристојна понуда тој неможе да излезе пред граѓаните”, наведува соговрникот.

Во подготвување на овој документ, учествувале помошникот американски државен секретар за Европа и Евроазија Вес Мичел, заменичка на високата претставничка на ЕУ за надворешна политика Хелга Смит и претставник на Велика Британија.
Интересен е податокот шт предлогот на масата на претседтелот стигнал пред да замине за Москва, со што се претпоставува дека Вучиќ разговарал со рускиот претседател Владимир Путин и дека го известил за состојбата во Србија.

Што значи дека Запад во право време и на право место доставува предлог со кој Србија ја става во позиција двете нозе во еден чевел, во момент се наоѓаше во Русија од која очекува подршка.

Спрема наводите на “Блиц”, Вест Мичел дел од планот го претставил и на српските НВО, отворено велејќи Србија мора да прифати.
“Ако не прифати Вучиќ, има кој сака, но тоа е тогаш крај за него и за Србија”, пишува “Блиц” дека Мичел тоа го рекол на неколку претставници на НВО секторот.

И спрема наводите на изворот на овој лист, на еден состанок споменал и сума на пари која Запад би можел да даде за прифаќање на овој план.

Извор:(Blic,B92)

loading...