Како е да се работи во германска фабрика: Ако дојдеш во 05.50 веќе е доцна, машините почнуваат од точно 06.01

АКЦИЈА
loading...

Со години се раскажуваат приказни за работа во Германија, предностите и недостатоците, како и условите за работа. Тоа е главната причина за одење во оваа земја “за подобар живот”, но дали тоа е така?

Еден корисник на интернет од Србија, кој со години е во оваа земја, раскажува како всушност изгледа реалноста и вашиот работен ден, кога ќе работите во една германска фабрика.

“Имав помалку од 20 години кога отидов со моите родители во Германија. Според законот на малолетно лице, а јас служев во војска. Полнолетство е со наполнети 21 години. Неколку месеци ги средував сите документи, за да најдам работа преку огласи. Едно време работев на црно.

Тешко ми беше да станам во 04:30, но после се навикнав на тоа. Со работа се почнува од 06.00ч.

Ако стигнеш во 05.50h – тоа е доцна – не стигаш ништо, ни да се облечеш во униформа, ни кафе, итн.

Во 06.01 часот, машините веќе работат со полна пареа и звучат како да е 10.00ч.

08.55 – 09.00 ги миете рацете.

09.00-09.10 појадок.

Времето за појадок паѓа на товар на работодавецот.

11.55 ги миете рацете.

12.00-12.30 – ручек (ова е половина час).

За време на работата нема време ниту вода да се напиете, но ако сакаш во тоалет, го повикуваш бригадниот генерал да те замени (не е ограничено колку пати ќе одиш во тоалет).

Кој на таква дисциплина не сака да се навикне, нека остане тука. Условите за работа се екстра, истата температура, и во лето и во зима. Прекувремена работа се плаќа и неколку дена претходно се најавува, иако не е обврзувачка, освен она што ви стои во договорот.

Кога се ќе се направи – тоа е, и кога ќе си одам дома – никој не ме вознемирува за работата.”

И како ви се чини сега, германската работна реалност?!

Скопје24

loading...