Зошто да го посетите Лесновскиот манастир

АКЦИЈА
loading...

Свети Гаврил Лесновски или Лесновскиот манастир  се наоѓа на надморска височина од околу 870 метри во село Лесново – Пробиштип .

Главната црква им  е посветена на Светите Архангели Михаил и Гаврил.Настанувањето на манастирот  се поврзува со животот на пустиникот Гаврил Лесновски. За него постојат повеќе житија . Во опширното жиртие од 1868-мата година  стои дека за време на неговиот живот, манастирот постоел и во него тој се замонашил.

Кога природата создавала убавина, се чини дека тука била особено дарежлива, бидејќи Лесново е недопрено место кое изобилува со раскошни бои, зеленилото на шумата помешано со златните сончеви зраци и синилото на небото, кое тука изгледа како да е на дофат на раката.

loading...