Велигден: Почна Светата недела, последната од животот на Исус

АКЦИЈА
loading...

Со првото обоено јајце, се галат образите и лицата на децата за да се црвени и да се тресат од здравје. Кој нема да успее да обои јајца во четврток, може да го стори тоа во сабота. 

Од денес започнува Светата недела или Недела на страдање, последната од животот на Исус Христос . Според Православниот календар, се слави и одбележува секој ден од оваа недела.

Православните Христијани секоја година се соочуваат со Светата недела за да ја поттикнат вербата, да го зајакнат мирот и да го заштитат единството.

Спасителот ги откупува човечките гревови преку жртвување – во страдање, болка и љубов, и го покажува преку воскресение.

На светиот понеделник, Христос, влегувајќи во Ерусалимскиот храм, и беше лут на толпата. Храмот на молитвата се претвори во пазар, и во својот гнев Синот Божји ги порази трговските маси.

Затоа, во Велики вторник Исус поминал во морални насоки, и според црковниот канон, денот е посветен на смирението.

Во денот на Светата и Големата Среда, Јуда отиде кај еврејските кнезови и го организираше Христовото предавство за 30 сребрени монети.

Во средата нема домашна работа, и ако некој го прекрши ова правило, се верува дека неговата вештина ќе биде одземена.

Велики четврток е поврзан со Тајната вечера кога е воспоставена мистериозната Причест. По вечерата Христос зеде леб, го благослови, го скрши, им ги даде учениците и рече: “Земи, јади, ова е моето тело!” Потоа ја подигна чашата и рече: “Пијте од сето тоа, ова е мојата крв на Новиот Завет, која за вас и за многумина е пролеана за простување на гревовите”

По светата тајна, Христос им признал на своите ученици дека ќе биде предаден.

Велики четврток е најочекуваниот ден на Светата недела од страна на децата. Тогаш е рано, а во тоа време, децата гледаа што прво ќе снесе кокошката. Ова јајце било прво обоено црвено.

Со првото обоено јајце, се галат образите и лицата на децата за да се црвени и да се тресат од здравје. Кој нема да успее да обои јајца во четврток, може да го стори тоа во сабота.

Велики петок, е денот во кој е распнат Исус Христос и е посветен на неговите страдања. На Велики петок не се прави ништо – дозволено е само да се цртаат веќе бојадисаните јајца.

На Велики петок ништо не се јаде, само се пие вода .

Голема сабата се нарекува и за душа , затоа што тогаш се оди на гробовите на починатите роднини. Се носат насликани јајца, пченица и месен леб.

Вечерта наспроти неделата верниците одат во храмовите, палат свеќи и сите се поздравуваат со “Христос воскресна!”, А одговорот е – “Воистина воскресна!”.

loading...