Еве колку пари треба да плати пензионер на извршител за долг од 1 денар

АКЦИЈА
loading...

Извршителите убедуваат дека постојат за доброто на граѓаните, но тоа добро граѓаните никако да го почувствуваат. Тогаш кога ќе дојде на нивна кожа – воопшто не е добро.

Досега имало многу обиди да се воведе ред во извршителската дејност, но извршителите се ставаат над законот и немилосрдно ја спориведуваат својата агенда.

Извршителите не одмараат ниту за празниците, се блокирале сметки и пред Божик, па не е чудно што на овој човек сметката за наплата му дошла пред Велигден.

Причина за зголемување на блокираните сметки велат од здружението „Стоп за извршители“ е во тоа што се очекува новиот закон за извршување со кој меѓу другото предвидено е да се корегира и тарифата за награда и надоместок на извршителите, па затоа сега извршителиоте брзале со наплатата.

– Тие продолжуваат и понатаму со блокада на граѓаните, без разлика дали е петок попладне, дали е празник. Премиерот најави нов Закон, дали тоа ги плаши, дека доаѓа крајот на овој грабеж и сега што може „да се улови во матно“, вели Марјан Ристески – Стоп за извршители.

Во меѓувреме, од канцелариајта на народниот правобранител велат дека претставките до нив се зголемуваат, а извршителите често знаат да го злоупотребат законот за извршување, па дури да остават и деца без основни приходи. Загрижувачки според нив, е што дел од извршителите не ги слушаат препораките од народниот правобранител.

loading...