Пиете три кафиња на ден? Ова е резултатот за организмот!

АКЦИЈА
loading...

Сигурни сме дека пиете кафе за де се одржите будни и за да добиете поголема енергија, но прашањето е колку кафе на ден пиете? Шолја кафе не е лоша и може да ја подбри состојбата во вашиот организам, но ретко кој се воздржува само на таа една шолја дневно.

Во Северна Америка биле извршени околу 740 различни испитувања кои се базирале исклучиво на дејствување на кафето врз човековиот организам. Научниците установиле дека максималната количина која можете да ја внесете дневно е 400 милиграма. Тоа значи четири шолјди кафе е максимумот кој можете да го испиете ако сакате организмот да ви функционира нормално.

Иако можеби изгледа дека четири шолји кафе се доволни за цел ден, водете смета за тоа кое кафе го пиете. Една голема шолја кафе од кесичка може да се приближи, па некогаш и да ја надмине дозволената количина за цел ден, што значи дека по таа една шолја кафе не смеете да пиете ништо со кофеин до крајот на денот.

Ако пак сте голем љубител на кафе и пиете на 3 шолји на ден, еве што може да ви се случи.

Преголемите количества кофеин можат негативно да влијаат на вашиот кардиоваскуларен систем, составот на коските, квалитетот на сонот па дури и на вашиот централен нервен систем. Истражувањата исто така покажале дека се јавуваат и зголемени дози на депресија и анскиозност, што за некои луѓе може да претставува голем проблем.

Преголемите дози на кофеин доведуваат до појава на одредени симптоми, па ако почувствувате главоболка, мачнина, грозница, треска, потење, тогаш тоа е знак дека треба да престанете со кафето за тој ден.

loading...