ФОТО: Американската амбасада почна да одговара на албански, и на Македонци!

АКЦИЈА
loading...

Иако Законот за јазиците сеуште не е официјално донесен и Албанскиот јазик не е службен јазик во Република Македонија, сепак тој почнува да се применува во странските претставништва.

Станува збор за амбасадата на САД, и одговор до еден Македонец кој има поднесено барање за виза. Тој фотографиите ги објави на Фејсбук, и нема ништо против што барањето му е одбиено, ама има против што му е испратен на јазик што не го разбира, и тоа во својата родна земја.

Постот:

„My cousins denial letter from the US Embassy in Skopje. The letter is written in Albanian, not Macedonian or English. Shame on the embassy and the DOS employee. This is very disrespectful and inexcusable. I am sponsoring my cousin to come here for a month with his teenage son. My cousin is a very successful business owner and contractor. They were denied after a 5-10 minute conversation through a glass window. The embassy employee asked what I do for work, what he does and reason for visit. Please feel free to share! Absolutely embarrassing and shameful!“

 

loading...