Лоша вест за пушачите

АКЦИЈА
loading...

ПУШЕЊЕТО УБИВА ДУРИ И КОГА Е ЕДНА ЦИГАРА ДНЕВНО

Мажи кои пушат една цигара дневно имаат за 48% поголем ризик да добијат срцев удар и 25% поголем ризик да добијат мозочен удар.

Кај жените овој ризик е уште поголем, 57% зголемен ризик за срцев удар и 31% зголемен ризик за мозочен удар, споредено со луѓе кои никогаш не пушеле.

Со возраста овои проценти растат, ризикот станува уште поголем.

Инаку научници од Институтот за истражување на рак на лондонскиот глобален Универзитетот и научници од Универзитетскиот колеџ во Лондон, заклучиле дека луѓето кои пушат една цигара дневно имаат за 46 отсто помал ризик од срцев удар во однос на луѓето кои пушат 20 цигари, додека ризикот од мозочен удар е за 41 отсто помал во однос на пушачите кои консумираат 20 цигари дневно.

Прочитајте го интегрално неговиот фејсбук статус:

loading...