НАСА: РАСТЕНИЈА КОИ ГО ПРОЧИСТУВААТ ВОЗДУХОТ ВО ДОМОТ

АКЦИЈА
loading...

Многу фактори влијаат на квалитетот на воздухот во просториите во кои живееме. Пушењето, хемикалиите кои ги користиме во секојдневниот живот, грејните тела – сѐ тоа создава услови за размножување на бактерии и мувла и го намалува квалитетот на воздухот.

Растенијата го апсорбираат јаглеродниот диоксид, а испуштаат кислород. За некои од нив се смета дека дури и го прочистуваат воздухот. На оваа тема била спроведена студија од страна НАСА во 80тите години, а во официјалниот извештај било наведено дека „домашните растенија можат да го прочистат и освежат воздухот во домот и работните простории, намалувајќи ги несаканите ефекти од често присутните токсини во воздухот“. Еве дел од растенијата кои влегле во листата на НАСА.

Алое Вера (Aloe Vera)

Ова растеније е лесно за одгледување и сака многу сонце, па затоа е одлично за чување покрај прозор до кој продира многу светлина. Освен способноста да го прочистува воздухот, нејзиниот гел е добар за заздравување на исеченици и изгореници.

 

Епипремунум

Ова собно растение многу бргу расте и е идеално за одгледување во собни услови. Тоа е ползечко растение кое, доколку правилно се одгледува, може да достигне должина од дури 20 метри. Карактеристично за него е што меѓу другото ги апсорбира и формалдехидот и бензенот, па често може да се сретне во канцелариите и други затворени деловни простории. Тоа е тропско растение и има потреба од многу вода и влажен воздух.

Бршлен

Овој познат ползавец одлично се прилагодува и во внатрешните услови. Лесно се одгледува и не му е потребна голема светлина. Бршленот, освен за прочистување на воздухот, добар е и за отстранување на алергените како што е мувлата и животинскиот измет. Од воздухот ги елиминира јаглен-моноксидот, формалдехидот и трихлороетиленот.

Фикус

Фикусот е зимзелена билка која потекнува од Индија, а истражувањата покажуваат дека таа е особено добра за отстранување на формалдехидите од воздухот.

Шефлера

Шефлера или познато како „чадор дрво”- буквално создадено за простории во кои се пушат цигари, бидејќи оваа билка го апсорбира и неутрализира никотинот и катранот. На шефлерот му се потребни светлина и малку вода.

Хлорофитум

Хлорофитум – атрактивен украс за секој прозорец и пропушта доволно светлина во домот. Оваа билка ги апсорбира издувните гасови и е неопходна за сите кои живеат на прв и втор кат.

loading...