Дали мултивитаминските суплементи се добри за децата?

АКЦИЈА
loading...

Изберете ги мултивитамините коишто се наменети за возрасната група на која припаѓа вашето дете

Храната е најдобриот извор на хранливи материи, витамини и минерали за децата на предучилишна возраст. Редовните оброци и закуски можат да ги обезбедат сите хранливи материи што им се потребни на повеќето деца на предучилишна возраст. Оттука, мултивитамините не се потребни за повеќето здрави деца што растат и се развиваат нормално за својата возраст.

Иако пребирливи кога станува збор исхраната, тоа не мора да значи дека децата имаат недостатоци на витамини или минерали“

Иако многу мали деца се пребирливи кога станува збор исхраната, тоа не мора да значи дека имаат недостатоци на витамини или минерали. Всушност, многу типови на храна, вклучувајќи ги и појадоците од житарки, млекото и сокот од портокал, се збогатени со важни хранливи материи, како што се витамините Б, витамин Д, калциум и железо. Оттука, без разлика што вашето дете можеби одбива одреден тип на храна, тоа може да добива повеќе витамини и минерали отколку што мислите.

Покрај тоа, мултивитаминските суплементи носат и свои ризици. Мегадозите на витамини и минерали може да бидат токсични. Покрај тоа, некои витамини и минерали можат да остварат комуникација со лекови што вашето дете може да ги земе.

loading...